RSS

Nalewka czekoladowa

Karafkę można znaleźć na: http://www.atmossfera.pl

Składniki nalewki:

  • 3 gorzkie migdały
  • 1/3 części laski wanilii
  • 10 dkg kakao
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy
  • 3/4 kg cukru
  • 3/4 litra spirytusu

Czas przygotowania nalewki: dwa miesiące.

Sposób przygotowania nalewki:

1/3 części laski wanilii i 3 gorzkie migdały ubić w moździerzu. Włożyć do gąsiorka. Dodać 10 dkg bardzo dobrego kakao i łyżeczkę zmielonej kawy. Wlać 3/4 litra spirytusu. Gąsiorek dobrze zamknąć. Postawić na tydzień w ciemnym miejscu. Codziennie wstrząsając gąsiorkiem. Po tygodniu ostrożnie zlać nalewkę i przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Na pozostały w gąsiorku osad nalać 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na pół godziny. P tym czasie przefiltrować przez bibułkę. Połączyć z nalewką. 1,5 szklanki wody zagotować z 3/4 kg cukru. Syrop wyszumować. Pomieszać z nalewką. Dobrze zamknąć. Wstrząsnąć. Po tygodniu nalewkę ostrożnie zlać do buteleki lub karafki filtrując przez bibułkę. Dobrze zakorkować. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na półtora miesiąca.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: