RSS

Śliwowica

23 Kwi

Wykonuje się ją z najprzeróżniejszych śliwek – poczynając od malutkich lubaszek, a na dojrzałych węgierkach kończąc

Ten mocny alkohol wymaga jedynie

różnych odmian śliwek
spirytus 95%

Nie wymaga zbyt dużo czynności przy robieniu, aczkolwiek jej wyrób jest czasochłonny

– Śliwki płuczemy i osuszamy z wody

– Umieszczamy niewypestkowane śliwki do słoja
– Dolewamy spirytusu tylko do do momentu gdy spirytus obejmie wszystkie owoce
– Jeżeli alkoholu ubędzie, trzeba dolać tyle żeby utrzymał się poziom wyjściowy
– Słój należy dokładnie zamknąć i postawić w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie
– Wyszukajmy ciepły zakątek w domu i niech tam dojrzewa przez około roku
– Po tak długim czasie leżakowania trzeba odcedzić alkohol
– Nalewka teraz musi być przelana w karafki

Advertisements
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 23, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: