RSS

Nalewka z czarnej porzeczki – porzeczkówka

23 Kwi

Nalewka smakuje najlepiej jak sami ją wytworzymy. Recepta jest banalna a sporządzenie nie pochłania dużo czasu oraz kapitału

Nalewka z porzeczek powstanie dzięki:

1 kilogram dojrzałych czarnych porzeczek
400 gram miodu (słoik)
1 litr spirytusu 95%
0,5 litra wody

Krok po kroku – nalewka porzeczkowa

– Umyte i osuszone z wody porzeczki wsypujemy do naczynia
– Lekko musimy je rozgnieść
– Dodajemy słoik miodu
– Owoce w naczyniu odstawiamy na mniej więcej dwa tygodnie, codziennie trzeba potrząsać słojem, że miód się rozpuścił i równomiernie pokrył porzeczki
– Po dwóch tygodniach dolewamy do naczynia spirytusu
– Odstawiamy wszystko na 6 tygodni
– Po 6 tygodniach czas odfiltrować alkohol od porzeczek
– Porzeczki trzeba dodatkowo wycisnąć
– Odciśnięte porzeczki wkładamy do innego słoja i zalewamy wodą
– Owoce z wodą zostawiamy na 5 dni, mieszamy 2 razy na dzień
– Czas na wielkie połączenie – zlewamy wodę dodatkowo z owoców, łączymy ją z nalewem na 3 miesiące
– Następnie trzeba przefiltrować nalewkę
– Przelewamy w karafki i odstawiamy na sześć miesięcy

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 23, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: