RSS

Likier kawowy

23 Kwi

Taki troszkę inny Baileys

Likier kawowy przepis:

250 g mielonej kawy
1-2 laski wanilii
4-6 szklanek cukru
2 litry wody
4 szklanki spirytusu (można urozmaicić i dla smaku dodać szklankę ciemnego rumu)

Kawówka powstaje w taki sposób:

– Umieszczoną w naczyniu kawę zalewamy wrzątkiem, tak powinna parzyć się kilka godzin
– Kawę przecedzamy przez gazę
– Wsypujemy według preferencji cukier i wanilię
– Gotujemy wszystko jako gęsty syrop, który trzeba doprowadzić do wrzenia
– Później należy wszystko przestudzić
– Dodajemy alkohol do zalewu
– Umiejscawiamy nalewkę w naczyniu na 2 dni
– Trzeba przefiltrować nalewkę i przelać w karafki
– Rozkoszujemy się smakiem kawówki gdy upłynie 6 miesięcy

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 23, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: