RSS

Baileys

23 Kwi

Kto nie próbował do tej pory wybornej kawy z tym likierem niech żałuje!

Baileys uzyskamy z:

puszki skondensowanego mleka słodzonego
150 ml whisky
150 ml wódki
1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
kilku kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

– Puszkę kładziemy w garnku i zalewamy stosowną ilością wody (aby przykryła całą puszkę)
– Trzeba gotować puszkę na wolnym ogniu (zawartość ma trochę bulgotać) przez 1,5 godziny
– Kiedy minie czas gotowani powinna być schłodzona
– Jej zawartość wylewamy do miski i dokładnie miksujemy wlewając alkohol
– Zgodnie z upodobaniami możemy wsypać do zawartości łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub łyżeczkę czekolady, ale niekoniecznie
– Doskonałą wartością Baileys jest to, że likier może być spożywany wkrótce po wymieszaniu wszystkich składników

Kombinacja wódka oraz whiskey nie jest koniecznością, możemy spróbować i na przykład dodać tylko whiskey czy też nawet rum

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 23, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: