RSS

Żurawinówka – Nalewka z żurawin

23 Kwi

Słodycz i orzeźwienie w butelce – tak! Jak najbardziej to żurawinówka!

Czego potrzebujemy na zrobienia nalewki:

6 kubków żurawin
2 szklanki cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%
sok z dwóch cytryn

Nalewka żurawinowa wymaga trochę czasu, jednak jest warta tego długiego procesu i naszej cierpliwości 😉

– Żeby alkohol dobrze wyklarował smak żurawin wypada je pokroić, najlepiej używając maszyny do mielenia mięsa
– Rozmielone żurawiny wsypujemy do naczyni
– Zalewamy je spirytusem i ustawiamy na półce na 2 tygodnie
– Musimy odcedzić składniki w związku z tym na sitko uściełane tetrą albo gazą przetaczamy zawartość, żurawinę odcedzamy
– Do wyklarowanego spirytusu dolewamy wódkę
– Osobno robimy syrop cukrowy mieszając wodę z cukrem
– Do ciepłego syropu dodajemy zalew z spirytusu i wódki, porządnie mieszamy a potem odstawiamy na czas około miesiąca
– Po tym czasie nalewka powinna być odpowiednio odcedzona od osadu
– Nalewka dochodzi do odpowiedniego stanu blisko sześć miesięcy

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 23, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: