RSS

Nalewka z wiśni – wiśniówka

08 Kwi

Jedna z prostszych, a równocześnie najbardziej smacznych nalewek

Jakich produktów użyjemy do wyrobu nalewki?

  • 1,5 kilograma wiśni (koniecznie pozbawione pestek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • pół laski wanilii przeciętej wzdłuż
  • 1 litr alkoholu 70%

Nalewka wiśniowa – krok po kroku

– Wsypujemy opłukane i wydrylowane wiśnie do gąsirka, w którym zrobimy wstępny zalew
– Dodajemy do owoców wanilię oraz alkohol 70% następnie odstawiamy dokładnie zakręcone na miesiąc
– Po pewnym czasie powinno się zalew przemieścić do innego naczynia a będące na dnie wiśnie odpowiednio odcisnąć
– Czas rozpuścić ilość cukru podanego w przepisie w szklance letniej, zagotowanej wcześniej wody tak aby zrobił się tzw. syrop z cukru
– Łączymy zalew z wiśni z syropem
– Nalewka musi stać spokojnie przez około 12 tygodni w zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu
– Po tym czasie przetaczamy odfiltrowany zalew w karafki
– Wiśniówka jest gotowa po leżakowaniu ciągnącym się najskromniej 6 miesięcy

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: