RSS

Nalewka z pigwy – Pigwówka

08 Kwi

Owoce pigwy, chociaż prezentują się smakowicie, nie nadają się do zjedzenia bezpośrednio po zerwaniu gdyż są niezmiernie twarde i kwaśne. Jednak znakomicie przydają się do wyrobu nalewek, które posiadają doskonały smak

Jakie składniki są potrzebne do produkcji nalewki?

1 kg dojrzałych owoców pigwowca
0,5 kilograma cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%

Nalewka z pigwy przepis – co robimy?

– Owoce pigwowca precyzyjnie obmywamy, usuwamy środek z pestkami i siekamy w kostkę

– Tak pokrojone owoce możemy ponadto rozdrobnić korzystając z miksera – pigwa łatwiej puści sok

– Dolewamy spirytus oraz wódkę razem
– Dobrze zamknięte naczynie odkładamy na miesiąc, co jakiś czas wstrząsając zawartością
– Po tym czasie przyszedł moment na przecedzenie nalewu od owoców
– Pozostające na dnie naczynia owoce przesypujemy miarowo cukrem
– Powinno się zamieszać owoce co parę dni aż cukier się złączy z sokiem z pigwy
– Tak osiągnięty syrop trzeba połączyć z nalewem
– Okres dojrzewania nalewki jest całkiem długi (w przybliżeniu 3 miesiące)

Nalewka z pigwy działa normująco na cholesterol oraz zwiększa działanie układu odpornościowego

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: