RSS

Nalewka z gruszek – Gruszkówka

08 Kwi

Po letnich zbiorach nalewka gruszkowa wydaje się być doskonała na przyszłe zimne, jesienne wieczory
Oto produkty potrzebne do jej przygotowania:

 

1 kilogram soczystych gruszek
szklanka cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wody

 

 

 

 

 

 

 

Produkcja nalewki – jak działamy?

– Duże i dojrzałe owoce (gatunek Konferencja zdaje się być najodpowiedniejsza) starannie płuczemy oraz pozbawiamy je skorek
– Kroimy owoce na malutkie kostki i wrzucamy do naczynia
– Cukier trzeba roztopic w letniej wodzie i dobrze wystudzić, po pewnym czasie wlewamy do syropu spirytus
– Taką mieszanką zalewamy gruszki i odstawiamy na mniej więcej 3 miesiące
– Po wskazanym czasie, przelewamy do wcześniej przygotowanych butelek
– Nalewka musi dojrzeć przez następne 3 miesiące

Dodatkowo cynamon bądź odrobina rumu może wzbogacić smak nalewki gruszkowej

Advertisements
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: