RSS

Nalewka jeżynowa – Jeżynówka

08 Kwi

Cieplutkie i słodkie lato ukryte w mocnym ciemnoczerwonym kolorze – to jest nalewka z jeżyn

 


Oto składniki potrzebne do produkcji

1 kilogram jeżyn
1 szklanka cukru
4 całe goździki
kawałek kory cynamonu
pół laski wanilii
1 litr wódki 40%
1 litr alkoholu 70%

 

 

 

 

Żeby przygotować nalewkę działamy w taki oto sposób:

– Jeżyny uważnie płuczemy, suszymy i umieszczamy je w naczyniu
– Zasypujemy je szklanką cukru tak żeby zasypało wszystkie owoce
– Słój z owocami odstawiamy na 2 tygodnie, w tym czasie wstrząsając słojem co dwa dni
– Gdy jeżyny puszczą sok, rozgniatamy je trochę i dolewamy alkohol
– Do zawartości dorzucamy goździki oraz cynamon i zamykamy w naczyniu szczelnie na miesiąc
– W tym czasie potrząsamy słojem żeby porządnie wgryzł się w owoce alkohol
– Po miesiącu odcedzamy nalew od owoców i rozlewamy go w uprzednio przyszykowane karafki
– Nalewka będzie dojrzewać w ciągu sześciu miesięcy

Dla uświetnienia smaku możemy dolać 100 ml rumu albo koniaku

Advertisements
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: