RSS

Najlepsza odmiana nalewki – Orzechówka na miodzie!

08 Kwi

Cud miód – czyli orzechówka na miodzie

 

Co się nam przyda?

6 zielonych orzechów włoskich
0,5 litra wódki 40%
250 gram miodu wielokwiatowego
4-5 goździków
kawałek kory cynamonu

 

 

 

 

 

Jakie są kroki?

 

– Orzechy musimy przepłukać z okruchów łupin i odrobinę je rozkruszyć
– Dodajemy przyprawy i zalewamy wódką na miesiąc
– Orzechówka co jakiś okres musi być wstrząśnięta
– Po minionym czasie wódkę przelewamy do innego naczynia, zaś orzechy zalewamy miodem i podobnie odkładamy na miesiąc
– Nalewka jest gotowa do połączenia syropu z orzechowym nalewem
– Tę kombinację odkładamy do dojrzewania na 7 dni
– Odcedzamy i zlewamy do butelek
– Nalewka z orzecha włoskiego musi postać bez zbędnego odkrywania jej w chłodnym miejscu żeby dojrzała (ponad 4 miesiące)

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: