Cud miód – czyli orzechówka na miodzie
Co się nam przyda?
6 zielonych orzechów włoskich
0,5 litra wódki 40%
250 gram miodu wielokwiatowego
4-5 goździków
kawałek kory cynamonu
Jakie są kroki?
– Orzechy musimy przepłukać z okruchów łupin i odrobinę je rozkruszyć
– Dodajemy przyprawy i zalewamy wódką na miesiąc
– Orzechówka co jakiś okres musi być wstrząśnięta
– Po minionym czasie wódkę przelewamy do innego naczynia, zaś orzechy zalewamy miodem i podobnie odkładamy na miesiąc
– Nalewka jest gotowa do połączenia syropu z orzechowym nalewem
– Tę kombinację odkładamy do dojrzewania na 7 dni
– Odcedzamy i zlewamy do butelek
– Nalewka z orzecha włoskiego musi postać bez zbędnego odkrywania jej w chłodnym miejscu żeby dojrzała (ponad 4 miesiące)