RSS

Dereniówka – nalewka z derenia

08 Kwi

Nie od tak definiowana jako „królowa nalewek”!

 

 
Nalewka może być przygotowywana poprzez takie produkty:

1 kilogram owoców derenia
1 kilogram cukru
0,5 litra wody
1 litr spirytusu 70%

 

 

 

 

Krok po kroku tworzymy naszą nalewkę:

– Owoce derenia wrzucamy do naczynia, dolewamy sppirytus i odkładamy cały misiąc aż owoce połączą się z alkoholem
– Zlewamy nalew i przelewamy do innego naczynia
– Rozpuszczamy cukier w wodzie co nam da syrop, którym zalewamy owoce
– Staramy się by ciepły syrop pokrył miarowo owoce derenia
– Odkładamy słój na trzy tygodnie. Miejmy w pamięci aby wytrząsać treścią co trzy dni
– Po określonym czasie zlewamy syrop i wyciskamy owoce
– Syrop scalamy z wcześniej zlanym nalewem
– Nalewka wymaga miesiąca aby się sklarować
– Po tym czasie filtrujemy zawartość naczynia
– Nalewka z derenia rozlana do butelek winna leżeć co najmniej 6 miesięcy aby wykształcił się doskonały smak

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: