RSS

Cytrynówka z miodem

08 Kwi

Cytrynówka z miodem – czyli jak doskonale komponuje się kwaśne ze słodkim!

Nalewki na spirytusie bywają przeróżne, od owocowych poprzez ziołowe. Tutaj prezentujemy nadzywczajne połączenie kwasowego smaku ze słodyczą miodu w trunku alkoholowym

 

Składniki potrzebne do wykonania przepisu:

10 przeciętnej wielkości cytryn
4-5 duże łyżki miodu
0,5 litra spirytusu 95%
3 duże łyżki cukru

 

 

 

 

 

 

Jak działamy?

 

– Cytryny dzielimy na połówki i wyciskamy sok do garnuszka aby go zagotować (najlepiej użyć wyciskarki)
– Kiedy wywar jest trochę ciepły roztapiamy w nim 3 stołowe łyżki cukru oraz zaznaczoną powyżej ilość miodu
– Gdy wstępne składniki do nalewki się zwiążą przetaczamy sok do słoja
– Dolewamy wody żeby pojemność wzrosła do 0,5 litra
– Dodajemy cienko skrojone skórki (bez albedo) z cytryn
– W momencie gdy całość wystygnie Zalewamy spirytusem
– Napar należy szczelnie zamknąć, tak aby przebieg fermentacji nie był zaburzony
– Gdy minie tydzień powinno się wszystko odcedzić i rozlać do wprzódy przyszykowanych karafek
– Nalewka musi jeszcze odstać w butelkach przez jakiś dłuższy czas. Miejmy na uwadze – im dłużej tym lepiej!

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu Kwiecień 8, 2012 w Uncategorized

 

Tagi: , , , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: